Εύκολες συνταγές

Συνταγή μπούτια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε για μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια με τη συνταγή μου για τα μπουτάκια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας! Αυτό το λαχταριστό πιάτο συνδυάζει τρυφερά μπουτάκια κοτόπουλου, πικάντικες ελιές και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας που θα αφήσει τους γευστικούς σας κάλυκες να ζητούν περισσότερα. Είναι ένας τέλειος συνδυασμός γεύσεων που θα σας μεταφέρει κατευθείαν στη Μεσόγειο.

Συστατικά

Δείτε τι θα χρειαστείτε για αυτήν τη δελεαστική συνταγή:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Μπόδια κοτόπουλου
4 κομμάτια

Ελιές (χωρίς κουκούτσι)
1 φλιτζάνι

Κρεμμύδι (μεσαίου μεγέθους)
1

Σελίδες σκόρδο
4

Ντομάτες σε κονσέρβα (θρυμματισμένες)
1 κουτί (14 oz)

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζάνι

Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Χούφτα

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δώσετε ζωή σε αυτό το πιάτο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και υλικά:

  1. Πανίδα κοπής
  2. Μαχαίρι
  3. Μεγάλο τηγάνι
  4. Ξύλινο κουτάλι
  5. Μεζούρες και κουτάλια
  6. Ανοιχτήρι κονσερβών
  7. Πιατέλα σερβιρίσματος

Τώρα που τα έχουμε όλα έτοιμα, ας βουτήξουμε στη διαδικασία προετοιμασίας αυτού του εκλεκτού μπουτάκια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας!

Προετοιμασία

  1. Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας και ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι.
  2. Κοψτε τις σκελίδες σκόρδου μέχρι να λιώσουν.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
  5. Τώρα, προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο στο τηγάνι και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  6. Τοποθετήστε τα μπούτια κοτόπουλου στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  7. Ρίξτε το κόκκινο κρασί, τις κονσέρβες θρυμματισμένες ντομάτες και αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση.
  8. Ανακατέψτε καλά για να συνδυάσετε όλες τις γεύσεις μαζί.
  9. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν τα μπουτάκια του κοτόπουλου.
  10. Προσθέστε τις ελιές χωρίς κουκούτσι και τα φύλλα φρέσκου βασιλικού στο τηγάνι, ανακατεύοντας το τελευταίο.
  11. Αφήστε το πιάτο να σιγοβράσει ακάλυπτο για άλλα 5 λεπτά για να εμποτιστούν καλά οι γεύσεις.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της απολαυστικής συνταγής για μπούτια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας είναι περίπου 15 λεπτά. Ωστόσο, ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 50 λεπτά, με αποτέλεσμα να είναι συνολικά περίπου 1 ώρα και 5 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος. Αξίζει κάθε λεπτό του χρόνου σας!

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να γίνει αυτή η συνταγή ακόμα πιο εξαιρετική, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μερικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες μαγειρέματος:

  1. Βεβαιωθείτε ότι τα μπούτια κοτόπουλου είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα μαγειρέψετε για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα σε όλη τη διάρκεια.
  2. Χρησιμοποιήστε μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα και με το δέρμα για μέγιστη γεύση και τρυφερότητα.
  3. Για πιο πλούσια σάλτσα ντομάτας, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας μαζί με τις κονσέρβες θρυμματισμένες ντομάτες.
  4. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια πρέζα αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη ή θυμάρι για επιπλέον άρωμα.
  5. Σερβίρετε αυτό το υπέροχο πιάτο με ψωμί κρούστας ή πάνω από ένα κρεβάτι με αφράτο ρύζι για να απολαύσετε τη νόστιμη σάλτσα ντομάτας.

Τώρα που ετοιμάσαμε αυτά τα απολαυστικά μπούτια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας, ας ρίξουμε μια ματιά στις διατροφικές του αξίες ανά μερίδα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Αυτή η συνταγή παρέχει ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα. Ακολουθεί μια επισκόπηση των θρεπτικών αξιών ανά μερίδα:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικά συστατικά
Ποσότητα (ανά μερίδα)

Θερμίδες
350 kcal

Πρωτεΐνη
25 g

Υδατάνθρακες
10 g

Παχιά
20 g

Ίνα
4g

Απολαύστε αυτό το νόστιμο πιάτο χωρίς ενοχές, γνωρίζοντας ότι θρέφει το σώμα σας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να παρουσιάσετε αυτή τη συνταγή για μπούτια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας στο έπακρο, σερβίρετέ τη σε μια όμορφη πιατέλα γαρνιρισμένη με φρέσκα φύλλα βασιλικού. Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε από πάνω λίγη τριμμένη παρμεζάνα για μια επιπλέον πινελιά απόλαυσης.

Όσον αφορά τις συνοδευτικές εναλλακτικές, ακολουθούν μερικές επιλογές για να συμπληρώσουν το κυρίως πιάτο:

  1. Λαχανικά στον ατμό: Σερβίρετε μαζί με ένα μείγμα από πολύχρωμα λαχανικά στον ατμό, όπως μπρόκολο, καρότα και κολοκυθάκια.
  2. Ψητές πατάτες: Κόψτε τις πατάτες σε φέτες, ρίξτε τις με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια ψήστε τις στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν.
  3. Κους κους: Ετοιμάστε αφράτο κουσκούς για να το σερβίρετε ως ένα ελαφρύ και γευστικό συνοδευτικό.
  4. Πράσινη σαλάτα: Δημιουργήστε μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ανάμεικτα χόρτα, ντοματίνια, φέτες αγγουριού και μια αφράτη dressing βινεγκρέτ.

Αυτές οι δευτερεύουσες εναλλακτικές θα συμπληρώσουν τις γεύσεις των μπουτάκια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας και θα προσθέσουν ποικιλία στο γεύμα σας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα από αυτό το υπέροχο πιάτο, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Για να ζεσταθούν ξανά, ζεστάνετε απαλά τα μπούτια κοτόπουλου με ελιές και σάλτσα ντομάτας σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθούν. Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για την προετοιμασία του γεύματος ή για να το απολαύσετε ως νόστιμη απόλαυση.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στα θρεπτικά συστατικά της:

  1. Μπόδια κοτόπουλου: Παρέχουν μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επισκευή των μυών.
  2. Ελιές: Πλούσιες σε υγιεινά για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, οι ελιές προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
  3. Ντομάτες: Γεμάτες με βιταμίνες Α και C, καθώς και λυκοπένιο, οι ντομάτες συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την υγεία του δέρματος.
  4. Σκόρδο: Γνωστό για τις αντιμικροβιακές και τονωτικές του ιδιότητες του ανοσοποιητικού, το σκόρδο προσθέτει γεύση ενώ παρέχει πιθανά οφέλη για την υγεία.
  5. Βασιλικός: Αυτό το αρωματικό βότανο περιέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει τη φλεγμονή.

Ενσωματώνοντας αυτά τα υγιεινά συστατικά στη διατροφή σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα θρεπτικό και γευστικό γεύμα.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε να ετοιμάζετε και να απολαμβάνετε τα μπουτάκια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας, ίσως σας αρέσουν και αυτές οι σχετικές συνταγές:

  1. Μπούτια μεσογειακού ψημένου κοτόπουλου: Τρυφερά μπούτια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε μείγμα μεσογειακών βοτάνων και ψημένα στην τελειότητα.
  2. Ισπανικό κοτόπουλο και ρύζι: Ένα ανακουφιστικό πιάτο σε μία κατσαρόλα με τρυφερό κοτόπουλο, ρύζι με σαφράν και ένα μείγμα από γευστικά λαχανικά.
  3. Ιταλικό κοτόπουλο κοκκινιστό με ελιές και κάπαρη: Ζουμερό κοτόπουλο κοκκινιστό σε αλμυρή σάλτσα ντομάτας, ενισχυμένο από την αρωματική γεύση των ελιών και της κάπαρης.

Αυτές οι συνταγές μοιράζονται παρόμοια συστατικά και αποτυπώνουν την ουσία της μεσογειακής κουζίνας, προσφέροντάς σας ένα απολαυστικό γαστρονομικό ταξίδι.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συναρπαστική συνταγή για μπούτια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ που έχουν κατακτήσει την τέχνη της μεσογειακής κουζίνας. Σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi, η Claudia Roden και ο Jamie Oliver έχουν συμβάλει πάρα πολύ στη διάδοση των μεσογειακών γεύσεων και τεχνικών στη μαγειρική τους. Η τεχνογνωσία και το πάθος τους για γαστρονομική τελειότητα λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν τη δελεαστική συνταγή.

Να το έχετε λοιπόν! Η αποκλειστική συνταγή μου για μπούτια κοτόπουλου με ελιές σε σάλτσα ντομάτας, φτιαγμένη με αγάπη και εμπλουτισμένη με μεσογειακή γοητεία. Ετοιμαστείτε να καταπλήξετε τους γευστικούς σας κάλυκες και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με αυτόν τον θεϊκό συνδυασμό γεύσεων. Καλή όρεξη! 🍽️

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button